Mat man inte ska äta när man är Gravid

Avstå från:

  • Kallrökt kött, parmaskinka och liknande torkat kött
  • Kött som inte är upphettat - framför allt från gris, får och vilt kan innehålla skadliga parasiter. Ur bakteriesynpunkt se Kokt skinka ovan.
  • Lever - Innehåller mycket A-vitamin. Höga doser A-vitamin kan skada barnet.

Mejeriprodukter

Opastöriserad mjölk
Undvik att dricka opastöriserad mjölk. Den kan innehålla skadliga mikroorganismer.

Ost
Ät gärna ost under graviditeten men välj helst vanlig hårdost och smältost.

För att minska risken för skadliga bakterier bör du undvika mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar såsom mögelostar och kittostar.

Exempel på dessa är Brie, Camembert, Gorgonzola respektive Vacherol och Livarot

Rekommendationen gäller även om osten är tillverkad av pastöriserad mjölk. All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till kokhet.

Tänk på! 

  • Färdigrätter - Förpackade ätfärdiga rätter, sallader, smörgåsar mm   i många butiker. Välj nyförpackad, nylagad mat om den inte ska upphettas innan den äts.
  • Delikatessmat- Var försiktig med "delikatessmat" som patéer, syltor och liknande i delikatessdisken.
  • Lakrits går bra att äta när man är gravid. Liksom alla andra bör du dock inte äta mer än 50 gram lakritskonfekt per dag.
  • Kalebasskrita, bl a känd under namnet "Calabash chalk", som rapporterats användas mot illamående av gravida kvinnor från Västafrika, kan innehålla höga halter av bly. Det är därför direkt olämpligt för gravida att konsumera denna produkt.
  • Hälsopreparat- Var försiktig med hälsopreparat och hälsokost produkter vid graviditet och amning. Ämnen i hälsopreparaten kan påverka barnet. Be gärna din läkare eller barnmorska om råd.

Källa: Livsmedelsverket

BLOGGEN FLYTTAD TILL WWW.MICAHS.SE
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0